Rólunk

Szakszolgálatunk 2002-ben 15 fővel alakult meg Szegeden, azzal a szándékkal hogy létrehozzunk egy olyan vízimentéssel foglalkozó közhasznú non-profit társadalmi szervezetet, amely hatékonyan tud segítséget nyújtani a vízi balesetet szenvedett személyeknek.

Nagy hangsúlyt kívántunk fektetni a baleset megelőzési tevékenységre úgy, hogy tájékoztatjuk a vízen és vízparton tartózkodó, közlekedőket a megfelelő és helyes magatartási formákről.

A Tiszán rendszeresen előforduló árvizek kezelésében, a bajba jutott személyek megsegítésében is ki kívántuk venni részünket együttműködve a mentési munkákat irányító szervezetekkel.

Az alapító tagok között számos vízi sportoló, úszó, búvár, a vizet szerető személy volt, és mindannyian elszántak voltunk abban, hogy tenni kell valamit, a kialakult helyzet javítása érdekében.

A kezdeti nehézségeket leküzdve tagjaink egy része megszerezte az ILSF (International Life Saving Federation) Nemzetközi Vízimentő (International Lifesaver) képesítést a többiek pedig a szolgálati célú kisgéphajó vezetői képesítést. 2004-ben pályázati pénzen vásároltunk egy 40 LE-s kisgéphajót, amelyet átalakítottunk mentőhajóvá.

Megalakulásunktól folyamatosan növekvő mértékben vállaljuk különböző vízi rendezvények és munkálatok biztosítását, amelynek nyereségéből tudjuk a szakszolgálatot fejleszteni, tagjainkat képezni.

2012-ben egy Mitsubishi L300 4WD gépkocsit majd 2014-ben egy VW Caravell gépkocsit vásároltunk, amelyeket átalakítattunk a céljainknak megfelelő módon.

Már 2004-ben és 2005-ben együttműködési megállapodást kötöttünk a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a SZMJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósággal, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysággal, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltséggel, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel és a Vöröskereszt Csongrád megyei Szervezetével. Szerződésben vállaltuk, hogy a partnereink által történő riasztást követő 15 percen belül elindulunk a veszteglő helyről a megjelölt helyszínre.

A búvár képességeink fejlesztésével alkalmassá vált szervezetünk a megye egész területén a vizeket érintő műszaki mentésre, a bűnjelek, eltűnt, vízbefulladt személyek felkutatására.

A gépkocsi megvásárlását követően önállóan is tudjuk tevékenységünket végezni, nem szükséges partnereink segítségét igénybe vennünk, a riasztási helyszínre jutáshoz, a hajók, és a személyzet mozgatásához.

2007-ben részt vettünk egy három országot – Magyarország, Románia, Szerbia – érintő regionális árvízvédelmi képzésen és gyakorlaton, amely vajdasági Titelben lett végrehajtva.

2012-ben a Katasztrófavédelmet szabályzó törvény módosítását követően megyénkben is létrehoztuk a megyei önkéntes polgárvédelmi mentőcsoportot, amely a Maros Mentőcsoport nevet kapta. Az OKF Műveletirányítási Főosztály vezetője kérésére a szakszolgálatunk vezetője elkészített a vízimentésre vonatkozó feltétel rendszert amely, amely vitaanyagként szolgált a vízimentő szervezetek tanácskozásán, ahol meghatároztuk a minősített esetekben vízimentésbe bevonható önkéntes mentőszervezetek minimális követelmény rendszerét.

A Maros Mentőcsoport 2012-ben teljesítette a Nemzeti Minősítési Rendszer, könnyű kategóriájú, területi rendeltetésű árvízi mentőcsapat iránt támasztott követelményeket, így a magyar katasztrófavédelmi rendszer részévé vált szakszolgálatunk is.

  1. év júniusában a Dunán kialakult rekord nagyságú árvízi veszély elhárításában szakszolgálatunk is kivehette részét a Maros Mentőcsoport tagjaként.

A Katasztrófavédelem rendszerének átszervezését követően szerződést kötöttünk a Szegedi Hívatásos Tűzoltó Parancsnoksággal, hogy szakszolgálatunk önkéntes tűzoltói tevékenységet is végez, amely elsődlegesen műszaki mentési tevékenységet takar, a parancsnokság működési területén.

2014-ben olyan megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Magyar Honvédség Pápai és Szolnoki Kutató-Mentő állományát – 30 főt – ILS vízimentő* képzésben részesítettük a szolnoki Helikopter Bázison.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×